MILUTIN JE SIMBOL KRALJEVA: Pripoveda o stradanju srpskih ratnika 1912.-1918. godine

foto: Volim Srbiju

Spomenik srpskim ratnicima u Kraljevu predstavlja simbol grada.
Podignut je u čast stradalih srpskih vojnika u Balkanski i Prvom svetskom ratu od 1912. do 1918. godine.

foto: Volim Srbiju

Izgrađen je 1934, po uzoru na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda, podignutu godinu ranije na Novom groblju u Beogradu.

Spomenik nosi interesantan naziv Milutin, po knizi “ Knjiga o Milutinu” Danka Popovića koja je izašla 1985. godine. To je knjiga koja pripoveda potresnu priču o šumadijskom vojniku, seljaku i domaćinu koju Milutin pripoveda zamišljenom sagovorniku. Autori spomenika su arhitekta i skulptor, ruski emigrant Roman Verhovski, dok su autori skulpture Verhovski i vajari Živojin Lukić i Vladimir Pavlović Zagorodnjuk.

foto: Volim Srbiju

Spomenik sačinjava figura srpskog vojnika u opancima, sa šajkačom na glavi, koji ispruženom desnom rukom drži pušku, a drugom grli zastavu. Figura vojnika visoka je 4,1 metar, a nalazi se na postamentu visokom 10,5 metara. Ukupna visina spomenika od poda do vrha koplja zastave iznosi 16,5 metara.

Postament spomenika je kamena monolitna stena, koja predstavlja snagu zemlje i naroda, dok podnožje predstavlja kamene morske talase, koji se razbijaju o postament. Talasi simbolično podsećaju na morske dubine (plava grobnica) gde su sahranjivani srpski ratnici oko ostrva Vida i Krfa. Figura vojnika i državni grb okrenuti su ka severu, odakle je došao neprijatelj, a stav i silueta bronzane figure napravljeni su u obliku krsta, što simbolizuje raspeće i stradanje srpskog naroda.

Na postamentu se nalazi natpis — Srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine 1912—1918 i potpis Ratni drugovi i zahvalan narod, 1934.

Odlukom Skupštine opštine Kraljevo 29. juna 1990. Spomenik je zajedno sa Trgom srpskih ratnika i delom stare čaršije, stavljen pod zaštitu države.

Projekat sufinansiran iz budžeta grada Kraljeva.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.