Otkrivanje skrivenih dragulja Velike Plane: Etno-selo Moravski konaci

Foto: Volim Srbiju

Na osamdesetom kilometru auto-puta od Beograda prema Nišu i Solunu, nalazi se etno-selo Moravski konaci, jedno od najstarijih i najlepših etno-sela u Srbiji. Smešteno u predgrađu Velike Plane, samo jedan kilometar od auto-puta Beograd–Niš i 500 metara od Velike Morave, ovo selo nudi autentično iskustvo srpske kulture i tradicije.

Uživanje u prirodi i tradiciji
Moravski konaci sve više izgledaju kao pravo selo, sa modernim sadržajima za odmor očiju i duše. Selo poseduje veliki etno restoran, hotel, više od deset brvnara za smeštaj gostiju, tri otvorena bazena, jedan zatvoreni bazen i sopstvenu crkvu. Ovi objekti su smešteni oko jezera površine hektar i po, koje je povezano veštačkim ostrvcima i drvenim mostićima.

Istorija i vizija
Pre dve decenije, lokacija etno-sela bila je deponija sa hiljadama tona otpada. Dragan Kostjerčević, mladi preduzetnik iz Zvornika, kupio je ciglanu u susedstvu i odlučio da preuredi deponiju u prelepo etno-selo. Oslobodivši Veliku Planu od velike deponije, Kostjerčević je stvorio atraktivno turističko naselje koje je danas poznato i izvan granica Srbije.

Foto: Volim Srbiju

Restoran i smeštaj
Centralno mesto etno-sela zauzima restoran domaće kuhinje, izgrađen od drveta, stakla i kamena, sa kapacitetom preko 200 gostiju. Restoran je postao omiljeno mesto za velika slavlja i događaje. Temelji restorana, koji iz vazduha ima oblik krsta, nalaze se uz veštačko jezero, a goste dočekuju konobari u narodnim nošnjama.

Smeštajne kapacitete
Moravski konaci nude smeštaj u brvnarama sa ukupno 48 kreveta u dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama, svaka opremljena zasebnim kupatilom, televizorom, klima uređajem i grejanjem. Novi hotel Kruna ima 60 ležajeva u 26 dvokrevetnih i četiri superior sobe, sa zatvorenim bazenom, dečijim bazenom, saunom, turskim kupatilom, masažom i mini akva parkom sa toboganima.

Foto: Volim Srbiju

Dečije etno-selo
Novo otvoreno dečije etno-selo sa osam zasebnih objekata, sopstvenom kuhinjom, diskotekom i sportskim terenima može primiti 120 dece. Selo je ograđeno i bezbedno, idealno za dečije i omladinske proslave.

Crkva Svetog Nikole
Na bregu iznad etno-sela nalazi se crkva brvnara posvećena Svetom ocu Nikoli, porodičnoj slavi vlasnika Dragana Kostjerčevića. Crkva simbolizuje veru, borbenost i skromnost koje su osnova njegovog uspeha i života.

Moravski konaci, sa svojim bogatim sadržajima i posvećenošću očuvanju srpske tradicije, predstavljaju savršeno mesto za odmor i uživanje u autentičnoj kulturnoj baštini Srbije. Posetite Moravske konake i doživite jedinstvenu atmosferu etno-sela u srcu Srbije!

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Velika Plana.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.